La fruta del “destrío”

L’agüelo “Sebeta” pense, discurrís y s’enrecorde:

La fruta del "destrío"

La fruta del “destrío” es la que quede después de triá la que te milló pinta, milló coló y més gorda.

L’atra, la que quede es més fea, més menuda, tocá(da), tacá(da), cucá(da) o descolorida.

Eisa, la del destrío, la solen posá més barata, perque ña que llimpiála y merme, al tindre que lleváli tot lo ruin, encara que lo que quede, de gust normalmén es igual que l’atra.

A casa tota la que cullíem ere bona, no ne teníem d’atra, allí no ñabíe trío ni destrio, perque sol ne teníem dos o tres álbres de cada clase, ara en les grans plantassións la cosa ha cambiat.

Quíns tems aquells, cuáns recuerdos de uns tems que diuen que eren pichós.
avatar de autor
ramonguimera@gmail.com