saduricha

Saduricha: la fem aná per a condimentá les olives verdes, olives per a l’aigua, pots de olives, etc.

Saduricha: la fem aná per a condimentá les olives verdes, olives per a l'aigua, pots de olives, etc.

DCVB: SAJOLIDA o SAJULIDA f.

|| 1.  Planta labiada de l’espècie Satureia hortensis, anual, herbàcia, de fulles linears i blanes, flors blanques o rosades de calze acampanat; és molt olorosa i s’empra per a aromatitzar sopes, olives i altres aliments; castajedreaLos bens escarpir ells, peixent-los sajulida, Atlàntida vi. Ab quatre brotets de farigola y sajulida, Vilanova Obres, xi, 70.

|| 2. Sajolida de bosc o de muntanya: planta labiada de l’espècie Satureia montana, perenne, llenyosa a la base, de fulles coriàcies, lluents, acuminades o espinescents, flors rosades o blanques de calze tubulós; es fa per paratges montuosos i incultes; castajedrea, hisopo montesino.

|| 3. Sajolida o saborija borda: labiada de l’espècie Hyssopus officinalis (Flora Val. 155). V. hisop.

Sajolida, saborija borda, labiada, Hyssopus officinalis, hysop, hisop
Var. form.: sadorija (Sadoriga e de altres bones herbesRobert Coch 18); sadoria (Les mosques fugen, escampant per la casa aigua en què sadoria e sauch sie cuytTres. Pobr. 13); sajorida (Ruda, clauelina, sajorida, jazmir, Fr. Eximenis ap. Arch. Ib. Am. xxiv, 369); saborija (Aquesta pren lla mançanella de la muntanya e spígol e ysop e saboriga e sàluia e ginestaMicer Johan 324; Saborija, herba de flor poc important però de bona olorAgustí Secr. 21; Comparable és a la flor de la gerda saboritja,
J. Verdaguer); sahorida (Sia collida sahorida en lo ple de la lunaMicer Johan 432); senyorida (Un coxí de senyorida, Riber Sol ixent 13); sadolia; saldorija; sobrija; sajolina.

Fon.: səʒulíðə (Conflent, Cardona, Solsona, Igualada, Vallès, Barc., Penedès, Valls, Men.); saʧoɾíða (Val.); səβuɾíʒə (Empordà, Camp de Tarr.); saβoɾíʤa (Alcanar, Freginals, Benassal); saβoɾíʧa (Val.); saðoɾíʒa (Tortosa, Aiguaviva d’Aragó); saðuɾíʤa (Calasseit, Pena-roja); saðuɾíʒa (Morella); saðolíɛ (Tremp); saɫðoɾíʒa (Baix Maestrat); suβɾíʒə (Caldes de Ma.); səʒulínə (Blancafort); səɲoɾíðə (Mall.).

Etim.: del llatí saturĕia, mat. sign. ||||
1, 2. La forma saborija de l’analogia de sabor, i senyorida de la de senyora.